Skansen Stockholm

Skansen Stockholm

  • 01.01.2022 - 31.12.2030
  • Evenemang, Att göra i Stockholm
  • 0 - 200 SEK

Stockholm har alltid varit ett centrum för svensk kultur. Fördjupa dig i den fantastiska upplevelse som erbjuds av Skansen – av att lära sig hur svenskar levde i historien, för att njuta av tiden med familjen eller helt enkelt delta i en av de många fantastiska festivaler som ofta anordnas här. Du kan vara säker på att Skansen kommer att tillfredsställa din nyfikenhet, kunskapstörst och kultur. ??

På Skansen kan du upptäcka Sveriges historia och ta reda på hur svenskarna en gång i tiden levde i takt med årstidernas växlingar, genom seder och bruk, arbete, fester och vardag i gamla tider.

Det är också en plats där festliga tillfällen firas under hela året. Det livliga aktivitetsprogrammet omfattar sång, dans och konserter på sommaren och julmarknader på vintern med dans runt julgranen och konserter i Seglora kyrka.

Skansen är en unik plats där historia möter nutid, där svenska traditioner och hantverk lever vidare och där människor i alla åldrar möts.

Detta är världens enda friluftsmuseum med vilda djur. Här kan du se nordiska vilda djur, sällsynta raser, husdjur och exotiska djur.

I barnens zoo finns husdjur som katter, kaniner och marsvin samt små vilda djur.

I Skansen Aquarium och Vårt Afrika finns exotiska djur som apor, fåglar, reptiler och insekter. I parkområdet runt museet finns en mängd olika planteringar och trädgårdar. På fältet vid Seglora odlas råg och lin, medan Skånegården och Skogaholms herrgård har historiska köksträdgårdar och varje byggnad har växter som är typiska för gårdarna och deras tidstypiska natur. Ta reda på hur vi levde förr och njut av de rekreationsområden som gör Skansen till en populär attraktion året runt.

Du kan besöka alla dessa fantastiska sevärdheter:

1. Bergbanan
Bergbanan vid Hazeliusporten byggs till Stockholmsutställningen 1897. Skansens grundare Artur Hazelius inser tidigt att utställningen nere på Lejonslätten kan ge många besökare även till Skansen. Han låter bygga en bergbana upp på Skansenberget. Förebild är bergbanan Sikló i Budapest från 1870. Vagnar och motorer levereras från Schweiz.

Bergbanan är ett bra sätt att ta sig upp på området om man kommer med barnvagn eller rullstol. Passagerarna kliver av strax bakom Skogens hus och kommer ut på Tingsvallen, nära både Bollnästorget och Delsbogården. Rullstolsburna med ledsagare samt barn till årskortsinnehavare åker fritt med bergbanan.

2. Skansen-Akvariet
På Skansen-Akvariet finns allt från apor, fiskar och krokodiler, till skorpioner, papegojor och grodor. Välkommen till en spännande och exotisk del av Skansen. Du betalar din biljett på plats vid akvariet.

På Skansen-Akvariet händer det alltid något nytt! Sen starten 1978 har akvariet byggts om och utökat med nya djur och upplevelser. Med åren har Skansen-Akvariet blivit mer en ark än ett akvarium.

Klappa en spindel, krama en orm och vimla med lemurerna! Vandra bland regnskogens djur, eller varför inte killa en rocka…?! På Skansen-Akvariet får du närkontakt med djur och natur. I vår stora damm simmar rockor som du gärna får klappa om du törs!

3. Lill-Skansen
Välkomna till Lill-Skansen – barnens egen djurpark! Här kan ni hälsa på djuren och leka i våra lekparker.

Här finns små vilda och tama djur – från ormar och paddor till grisar och katter. Ute finns Kaninkullen och Ormrutschbanan och inne kan man krypa runt i lektunnlarna. I vår kontakthage finns våra årsenfår och i fågelvoljären bor de vackra lorifåglarna.

4. Baltic Sea Science Center
Östersjön har kommit till Skansen i Baltic Sea Science Center. Huset innehåller akvarier, utställningsytor, skolsalar och laboratorium.

Följ med under ytan!
I våra akvarium kan du se undervattensmiljöer från strandnära skärgård till öppet hav. Akvarierna har olika vattensystem med både bräckt vatten och vatten med relativt hög salthalt. Följ med under ytan och upplev Östersjöns fantastiska mångfald!

Bryggakvariet –> I bryggakvariet lever de fiskar som lever kustnära. Det är djur man kan fiska från sin brygga. Här lever gäddan, gösen, abborren, mörten och sarven. Även rudan, sutaren och braxen har sin boplats här.

Stimfiskakvariet –> I det stora öppna havet, i det fria vattnet, finns stimfisken. Det är sillen och strömmingen, som är samma fisk men har olika namn beroende på om den lever i Östersjön eller mot västkusten till.

Rovfiskakvariet –> Nere på djupa bottnar, runt 30 meter, så simmar den majestätiska torsken. Se den runda vraket som ligger som ett minne över människans historia. Här simmar också lax, havsöring och ål. Rötsimpor ligger still i vraket och plattfiskar gömmer sig i sanden.

Cylinderakvariet –> I det ena cylinderakvariet svävar de fantastiska maneterna och i den andra lever musslor på rep.

Habitatakvarierna –> I de mindre akvarierna uppvisas de olika miljöer Östersjön som gör havet så unikt. Den grunda hårda botten med blåstång som bildar en skog som skyddar djur och som ger dem mat. Här lever spiggen och tånglaken ett skyddat liv. På den djupa hårdbotten är det mest rödalger och blåmusslor som lever samman med fisk som simpor och små plattfiskar. I den djupa mjuka botten lever inte mycket växter så skydd saknas och djuren som lever här gräver istället ned sig, musslor och maskar och kanske en liten ål som gräver ned sig i botten. Även det lilla livet syns i de minsta akvarierna. Havstulpaner, musslor och Östersjöns olika räkor. Ålgräsängen är en miljö som är viktig för många djur, framförallt Östersjöns kantnålar. Visste du att de är släkt med sjöhästen. Den lite kantiga tångsnällan och den smäckra mindre havsnålen. Det är på de grunda mjuka bottnarna växtligheten finns. Mängder av växter och alger samsas om solljuset. En perfekt miljö för fisk som ska växa upp, som små abborrar och löjor.

Land och hav –> Utställningsdelen “Land och hav” handlar om människan och havet, och hur vi påverkar och är beroende av varandra. Här visas vad vi kan hitta under ytan och längs Östersjöns stränder och kuster.

Östersjöns utmaningar –> I den här delen av huset kan du se hur dina egna och andras val i vardagen påverkar hur Östersjön utvecklas i framtiden. Utställningen visar de tre viktiga olika miljöutmaningar för Östersjön som finns – Övergödning, Miljögifter och Fiske.

Labbet –> I Pedagogiska huset finns utrymmen för undervisning med laboratorium och en filmsal dit alla besökare är välkomna. I filmsalen visas olika filmer från bland annat BalticSea2020 om livet i Östersjön. Skansen samarbetar också med Stockholm Vatten och Avfall i ett stort projekt riktat mot skolklasser i Stockholm och Huddinge.

Samarbetspartners –> Utställningarna kommer att tas fram i ett speciellt inrättat kunskapsråd med representanter från Sveriges lantbruksuniversitet, Stockholms universitet, BalticSea2020 och Skansen.

5. Skansenbutiken vid huvudentrén
Butiken ligger utanför Skansenområdet i direkt anslutning till huvudentrén. Här finns personal med stort kunnande kring svenskt hantverk och byggnadsvård.

Om Skansenbutiken –> I Skansenbutiken hittar du bland annat unika föremål i textil och keramik, som tillverkats efter förlagor i Skansens hus och gårdar. Ett urval av Skansenkollektionen finns i Skansenbutikens webshop.

Skansenkollektionen –> Produkterna i Skansenkollektionen är inspirerade av både historia och natur, precis som det mesta här på Skansen. Till exempel står en folkdräktsjacka från Dalafloda för ett av våra mönster. Mönster från traditionella hantverksmaterial som näver och fårskinn finns också i kollektionen som utökas successivt med nya mönster och produkter.

Skansen Vintage –> Skansens Klädkammare har tillverkat och köpt kläder och inredningstextilier som använts som rekvisita i museets arbete sedan 1893. Utvalda föremål ur rekvisitasamlingen säljs i Skansenbutiken under märkningen Skansen Vintage. Varje föremål är unikt och finns i ett exemplar där skick och kvalitet varierar.

Skansen Recrafted –> I samarbete med Skansens Klädkammare har Skansenbutiken skapat återbrukskollektionen Skansen Recrafted, en samtida serie av kuddfodral tillverkade av textilier och spillbitar från Skansens Klädkammares förråd och sydd på plats på museet. Textilierna i Skansen Recrafted kommer från olika tidsepoker och har av olika skäl inte kunnat användas i museets verksamhet. Det rör sig om väldigt gamla textilier med skador som inte kunnat lagas eller fläckar som inte går att få bort liksom samtida tyger som beställts i stora kvantiteter eller inte har ett användningsområde i Skansens museala verksamhet. Allt material som används i produktionen av Recrafted fanns sedan tidigare i friluftsmuseets lokaler på Djurgården. Inte heller detaljer som dragkedjor och knappar har behövt köpas nytt.

Inträde och öppettider:
Huvudentrén 10:00 – 18:00
Barn 0-3 år –> Gratis
Barn 4-15 år –> 70 SEK
Vuxen –> 220 SEK
Student –> 200 SEK
Senior –> 200 SEK
Grupp –> 200 SEK (per person i en grupp med minst 10 betalande vuxna)

Hazeliusporten 10:00 – 18:00
Barn 0-3 år –> Gratis
Barn 4-15 år –> 70 SEK
Vuxen –> 220 SEK
Student –> 200 SEK
Senior –> 200 SEK
Grupp –> 200 SEK (per person i en grupp med minst 10 betalande vuxna)

Bergbanan 10:00 – 16:00
Barn 0-3 år –> Gratis
Barn 4-15 år –> 30 SEK
Vuxen –> 30 SEK
Student –> 30 SEK
Senior –> 30 SEK
Grupp –> 30 SEK (per person i en grupp med minst 10 betalande vuxna)

Skansen-Akvariet 10:00 – 18:00
Barn 0-3 år –> Gratis
Barn 4-15 år –> 80 SEK
Vuxen –> 140 SEK
Student –> 140 SEK
Senior –> 140 SEK
Grupp –> 10 % rabatt (per person i en grupp med minst 10 betalande vuxna)

Lill-Skansen 10:00 – 18:00

Baltic Sea Science Center 10:00 – 18:00

Skansenbutiken vid huvudentrén 11:00 – 19:00

Vad tycker du? Denna plats är definitivt värd ett besök om du vill lära dig mer om svensk kultur och historia eller bara koppla av med familjen. Och vi kan knappt beskriva hur många tjänster de erbjuder!

Foto av @Maria Johansson

Hitta alla tips om de bästa SAKER ATT GÖRA I STOCKHOLM.


Karta

Relaterade inlägg

Stockholm in April Artikel

Vad händer i Stockholm i april?

Vad händer i Stockholm i april? Eventland ger dig de bästa evenemangen och sakerna att göra i Stockholm i april 2024. Konserter, festivaler, fester, m…

  • tina
  • Evenemang, Att göra i Stockholm
December in Stockholm Artikel

Saker att göra i Stockholm i december

Bästa sakerna att göra i Stockholm i december 2023. Hitta våra tips på de bästa evenemangen och sakerna att göra i Stockholm. Konserter, festivaler, f…

  • tina
  • Evenemang, Att göra i Stockholm
Top things to do in March in Stockholm Artikel

Vad händer i Stockholm i mars 2024?

Vad händer i Stockholm i mars? Eventland ger dig de bästa evenemangen och sakerna att göra i Stockholm i mars 2024. Konserter, festivaler, fester, mat…

  • tina
  • Evenemang, Att göra i Stockholm
February in Stockholm Artikel

Vad göra i Stockholm februari 2024?

Bästa sakerna att göra i Stockholm i februari 2024. Hitta våra tips på de bästa evenemangen och sakerna att göra i Stockholm. Konserter, festivaler, f…

  • tina
  • Evenemang, Att göra i Stockholm
New Year's Eve Stockholm Artikel

Stockholm Nyår

Letar du efter tips om vart du ska gå på nyårsafton i Stockholm? Vi ger dig våra bästa tips på de bästa evenemangen och sakerna att göra på nyårsafton…

  • tina
  • Evenemang, Att göra i Stockholm
January in Stockholm Artikel

Saker att göra i Stockholm i Januari

Bästa sakerna att göra i Stockholm i januari 2024. Hitta våra tips på de bästa evenemangen och sakerna att göra i Stockholm. Konserter, festivaler, fe…

  • tina
  • Evenemang, Att göra i Stockholm
We use the necessary cookies to make our website work properly. By clicking 'Accept', you consent to the use of these cookies. You can change your cookie preferences at any time in your browser settings. View more
Cookies settings
Accept
Decline
Privacy & Cookie policy
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
This Privacy and Cookie Policy explains our practices regarding the collection, use, and disclosure of information that we receive through our website and services. By using our website, you agree to the collection and use of information in accordance with this policy.
Save settings
Cookies settings